Comfortabel en veilig met het zadel zo ver mogelijk achteruit.

Fietsen en het aantal fietsers groeien. Dat is waanzinnig mooi! Fietsen is lekker buiten, mooi, goed voor je lichaam, milieuvriendelijk om zo maar een paar dingen te noemen. Met het toenemen van het aantal fietsers neemt ook het aantal type mensen dat fietst, en het aantal doelen waarvoor fietsen worden gebruikt toe. In vorige blogs werd een onderscheid gemaakt tussen (recreatief tot professioneel) sport enerzijds en alle andere fietsers anderzijds. In ons vorige blog hebben we ingezoomd op die laatste categorie. We spraken daarover veilig en comfortabel fietsen.

Met betrekking tot de houding op de fiets zijn voor allen in die overige categorie 2 basiselementen; 1/ hoogte is hak op pedaal of iets lager, zodat het optimum van krachtoverbrenging (licht fietsen) en veiligheid is gewaarborgd (voet snel op de grond). In deze blog gaan we nader in op het element twee, de stand van het zadel, naar voren of naar achteren.

2/ De vooruit/achteruitstand van het zadel wordt weergegeven ten opzichte van de trapas. De trapas is waar de pedalen (eigenlijk de crancks) in het frame samenkomen. Dat is ergens onder het zadel. De trap as is de bepalende factor van hoe je lichaam (op het zadel) zich verhoudt tot de trappers. Beter gezegd, de stand van het zadel ten opzichte van de trapas. Eenvoudig gezegd als u meer achter de trapas zit, dan trapt u meer “vooruit”. Meer richting het effect van een ligfiets.

Uw billen en onderrug zijn wat meer richting het achterwiel. En duwen de pedalen meer vooruit naar beneden. Dit is de beste zit voor alle (niet sport) gerelateerde fietsers. Niet te hoog en achter de trapas.

Het zitten achter de trapas heeft een ander, vaak onderschat, voordeel. Het geeft meer overzicht. Doordat u minder direct op het stuur/ voorwiel zit, drukt u minder op het stuur/voorwiel en zult u bij oneffenheden op de weg niet onmiddellijk het effect sorteren dat uw voorwiel “wegslaat”. Waarbij het voorwiel schuin wegglijdt en u voorover zult vallen. Als u meer achterop zit dan is de balans veel meer op het achterwiel en is het risico met oneffenheden veel minder. Een ander voordeel is dat u, van nature, meer rechtop zal gaan zitten als u achter de trapas zit. Als het ware bekijkt u rustig van afstand over het verkeer en de verkeersituaties heen, meer defensief. U zult merken dat u zich veel meer “in control” voelt, meer overzicht heeft. Dit is het effect dat u heeft op een “opoe fiets” of een bakfiets. Dit is een kleine maar cruciale wetenswaardigheid.

Tegenovergesteld zien we veel mensen voor de trapas zitten die recreatief bijvoorbeeld op een sportfiets achtige fiets zitten, elektrische fietsen, de pedelacs (waarvoor het juist extreem gevaarlijk is) en bezorgers. Met name ook de laatste categorie, zit vaak veel te hoog, met het zadel te ver naar voren en hangen dan op het stuur. Levensgevaarlijk. Bij een kleine oneffenheid vallen ze om en ze hebben door deze positie te weinig tijd om op de omgeving te reageren. Maar ook verbaast mij de afstelling van veel mensen op een pedelac. Onbegrijpelijk dat deze mensen een tijdrit achtige afstelling hebben, met het zadel ver naar voren. SXM . Mogelijk zou dit qua fysiologie in relatie tot de ergonomie optimaal zijn, volgens sommige theorieën, maar gezien de motorinhoud van deze fiets zal een iets meer achter de trapas zitten niet veel verschil maken in de snelheid.

Hiermee sluiten we 3 blogs af over de optimale zit op de fiets voor recreatieve fietser (alle niet sport tot niveau van zweten). De hoofdconclusie laat zich eenvoudig samenvatten; zit niet te hoog door te meten of u met gestrekt been eenvoudig met de hak op de pedaal kan komen. En zorg dat u uw zadel achter de trapas positioneert.

Door Marco Meuleman geschreven.